Čo je to Halloween?

22.10.2013 20:12

Halloween je  sviatok, na ktorý sa tešia hlavne deti. Je plný farieb a fantázie. Je to vlastne sviatok všetkých strašidiel, duchov a čarodejníc. Populárny je hlavne v dnešnej dobe u  detí. Dodnes sa slávi v spojených štátoch, Kanade, Austrálií, na Novom Zélande a v mnohých iných krajoch. Deti si oblečú strašidelné masky, ktorými chcú odstrašiť zlých duchov.

Pôvod Halloweenu

Aj keď veľa ľudí má rado tento sviatok , jeho pôvod je mnohým tajomstvom. Halloween je pohanský sviatok, ktorý má svoj pôvod u starých Keltoch známy ako Samhain – koniec leta. Bol to zároveň aj koniec keltského roku, pri ktorom ľudia v predvečer slávenia pamiatky na svojich zosnulých vyrezávali do repy alebo do zemiakov strašidelné tváre. Na večer všetkých svätých ich vystavili pred svoje domy. Verilo sa totiž, že v tú noc je vzdialenosť medzi pozemským svetom a kráľovstvom zosnulých najmenšia. Tieto svietniky mali vítať drahých zosnulých a odstrašovať zlomyseľných duchov. Ako zdroj svetla v svietnikoch slúžilo uhlie a potom sviečky. S tekvicou to však začalo, až keď ju írski osadníci objavili v Amerike. Odkiaľ však pochádza halloweenska tekvica?

Halloweenska tekvica

K pôvodu halloweenskej tekvice patrí  írsky príbeh o Jackovi O´ Lanterovi. Kedysi dávno bol raz jeden opilec. Jack bolo jeho meno. Raz keď bol v krčme, prišiel za nim čert. Ten ho chcel zobrať do pekla, no Jack mu navrhol, aby si vypili. On súhlasil, a tak si čert sadol a vypil si pivo s Jackom. Keď mal Jack zaplatiť,  povedal čertovi, že nemá čím. Ten sa rýchlo premenil na zlatú mincu. Jack si ju však rýchlo strčil do vrecka. Čerta to nahnevalo. Zúril, klial, vyhrážal sa Jackovi, no bol bezbranný. Jack ponúkol čertovi dohodu, že ho pustí, pokiaľ ho nikdy nevezme do pekla. Čert nemal inú možnosť , a tak súhlasil. Keď ho pustil, strašne zadunelo, vyletel dym a čert zmizol. O niekoľko rokov Jack zomrel. Stúpal rovno do neba, no keďže za svojho života veľa hrešil, nemohol ísť do neba. A tak išiel do pekla. No tam ho čert neprivítal a posla ho preč, že svoje slovo dodrží. Jackovi nezostávalo nič iné iba ísť. No od čerta si ešte vypýtal niečo, čím si bude môcť posvietiť. Čert mu dal tekvicu, ktorú potom Jack vydlabal a žeravé uhlie mu svietilo na jeho nekonečnej púti  temnotou ako stratený duch Halloweenu . 

 

Pripravil: Tomáš Varadzyn IX.C

—————

Späť