Halloween

15.10.2013 14:20

Halloween

Tento sviatok sa uznáva najmä v Amerike, Anglicku a vo Francúzsku.

V Anglicku večer na Sviatok všetkých svätých zostávali rodiny dlho hore a každý zjedol maličký „koláčik duše.“ O polnoci  každý stíchol a v každej izbe bola rozsvietená sviečka, aby duše mŕtvych sprevádzala na pozemský svet.

Welšská tradícia hovorí, že počas halloweenskej noci sa pohybuje množstvo duchov. Na kopcoch sa zakladajú vatry, aby osvetlili noc. Welšská povera: Rodina zapáli oheň a poukladá naň kamene s ich menami. Osoba, ktorej kameň nasledujúce ráno chýba, zomrie do roka.

Spojené štáty sú svetovo známe Halloweenom. Hlavné mesto tohto sviatku je Anoka. Mesto oslavuje sviatok obrovským sprievodom.

V Rakúsku niektorí ľudia nechávajú chlieb, vodu a rozsvietenú lampu na stole počas helloweenskej noci.

V Belgicku sa na Sviatok všetkých svätých rozsvieti v okne sviečka na pamiatku mŕtvych príbuzných.

V Číne sa sviatok volá Teng Chieh. Voda a jedlo sa umiestňujú pred fotografie mŕtvych príbuzných. Popritom sa rozsvietia lampióny, aby sa osvetlila cesta dušiam. V budhistických chrámoch sa robia lodičky z papiera, ktoré sa pália vo večerných hodinách. Prítomnosť takýchto duší medzi živými je podľa Číňanov nebezpečná.

V španielsky hovoriacich krajinách je Halloween známy ako Deň mŕtvych. Sú to trojdňové oslavy. Niektoré rodiny si doma vyrobia oltárik a obložia ho kvetmi, fotografiami, čerstvou vodou a obľúbenými jedlami mŕtveho.

V Mexiku sa oslavuje priamo na cintoríne.

https://www.pluska.sk/zena/volny-cas/halloween-vo-svete.html

https://diva.aktuality.sk/clanok/21982/sviatok-vsetkych-svatych-verzus-halloween/

 

Pripravila : Chiara Mihalovičová 9.C

—————

Späť